31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

duyuruTüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri  tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 31 Mayıs günü, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Sağlık Bakanlığımız bu yıl kamuoyundaki tütün ve tütün mamüllerinin zararları ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla ‘Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak’ sloganı ile etkinlikler planlamıştır.

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken endemik bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye’de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Türkiye'de tütün ve sigara tüketimi kadınlarda % 10,7, erkeklerde ise % 37,3 oranlarındadır.

Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

Sigara bebek ve çocuklarda ölü doğum, ani bebek ölüm sendromu, büyüme gelişme geriliği, havale, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunum yolu enfeksiyonları, astım, kronik bronşit, akciğer kanseri gelişme riskini artırır.

Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski %90 artmaktadır. Menopoz öncesi kadınlarda 2,6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski vardır. Sigara ayrıca adet düzensizlikleri, kısırlık, erken menopoz, kemik erimesi, dış gebelik, erken doğum, düşük risklerini artırır. Hamilelik süresince sigara içmiş annelerin bebekleri içmemiş annelerin bebeklerinden 200–250 gr daha düşük ağırlıkla doğmaktadır.

Sigara erkeklerde, mesane ve prostat kanserine, cinsel isteksizliğe yol açabilir. Akciğer kanserlerinin % 95’i sigara içiminden kaynaklanmaktadır. Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olmaktadır. Ayrıca, ağız, dil, yutak, gırtlak, tükürük bezi, diş eti, akciğer, bronş, yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak, anüs, böbrek, mesane, penis, vulva, rahim ağzı ve kan kanserlerine de sebep olmaktadır.

Ülkemizde, tütün ve tütün mamulü kullanımı % 24'lük oranıyla ( ~15 milyon kişi), dünya genelinde 10. sırada yer almaktadır. 4207 Sayılı Yasaya göre kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla, ülkemizin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği başarılı MPOWER uygulamalarıyla, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarla (sigara bırakma poliklinikleri, sigara bırakmada kullanılan ilaçların ücretsiz olarak sağlanması, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde ALO 184 arayarak ihlal bildirimi vs.), çeşitli sivil toplum kuruluşları ve cemiyetlerle (Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği) işbirliğinde (reklamlar yayınlanması, afiş, broşür hazırlanması, kongreler, sempozyumlar, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde Yeşil Dedektör uygulaması ile ihlal bildirimi vs.) ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana gelmiştir.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz dileğiyle yeni bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı aramaya, ilçemizde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki Sigara Bırakma Polikliniğimize davet ediyoruz.

İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlıklı Yaşam Parkında, AVM’lerde, Anıt Meydanında kurulacak olan standa tüm halkımızı davet ediyoruz. Standda Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Karbonmonoksit Ölçüm Cihazı ile bağımlılık düzeyiniz saptanacak, sigaranın zararları ve bırakma hakkında broşürler dağıtılarak bilgi verilecektir.

UNUTMAYIN SİGARA BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIKTIR VE TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR…